Home       Contact       Mijn Account

Tourbillon

Wat is nou precies een Tourbillon? De echte horloge kenners zullen dit natuurlijk weten maar in dit blog ga ik jullie de basis uitleggen van wat betekent Tourbillon.

Tourbillon is de Franse vertaling voor wervelwind. Deze benaming komt uit de tijd van de zakhorloges en is gemaakt om het uuwerk goed te laten lopen dat de zwaartekracht er geen invloed op kan vertonen. In 1795 werd de tourbillon uitgevonden door de wereldbekende horlogemaker Abraham Louis Breguet. In de tijd dat we nog geen polshorloge om hadden maar een zakhorloge bijhadden was de tourbillon erg van toepassing. Een zakhorloge lag namelijk altijd ‘’vooral in de nacht’’ op een dezelfde positie, waardoor de zwaartekracht op hetzelfde punt van het uurwerk bleef. Hierdoor bleef het gangwerk van het zakhorloge niet goed lopen. Vervolgens kwam de Tourbillon cage.

Die zorgde ervoor dat het gangwerk in een soort kooi zat dat om zijn eigen as heen draait. Hierdoor werd de zwaartekracht verdeeld. Voor de polshorloge zoals we het nu dragen heeft Tourbillon eigenlijk geen toegevoegde waarde aan het polshorloge. Want je pols is zorgt zelf ervoor dat de zwaartekracht niet op een punt blijft liggen. Het is natuurlijk wel een zeer mooie technische supplement. De tourbillion heeft zicht in de loop der jaren steeds ontwikkelt onder andere ook met nieuwe materialen. Hieronder ziet u een weergave van orginele tekening van Abraham Louis Breguet.

 

 

 

 


Luxehorloges.nl door ProShops